Кожената индустрия е една от най- древните по цял свят. Още в миналото, предците ни са обособили използването на кожа и нейните неповторими свойства включващи здравина, издръжливост, водоустойчивост, дишаща материя и дълъг живот.

Естествената кожа е сред най-разпространените и използвани материали за производството на обувки, облекла, чанти, колани, мебели, автомобилни тапицерии, подвързии и много други. Тя се получава от суровата кожа на животните и след процес на обработка се използва в кожената индустрия.

Главно се използва кожа от млекопитаещи животни като овце, свине, говеда. По- скъпите производители използват и кожа от някои видове риби, змии, крокодили и други. Отделно производство е обработката на кожи от скъпоценни животни с красива козина като заек, сребърна лисица, норка и други.

Според вида на животното, естествената кожа бива:

Кожа от едър рогат добитък

В днешно време повечето използвани кожи в производството са от едър рогат добитък. Те представляват около 65% от цялата производствена кожа в световен мащаб. Най- разпространена е кожата от домашните говеда, която се използва в производството на облекла, мебели и автомобилни тапицерии поради големия и размер и качество. От телешка кожа се произвеждат също обувки, кожени якета, ръкавици, чанти, колани и други материали. Тя е един от най- предпочитаните и здрави кожи, за това използването и е толкова широко разпространено. След като се обработи телешката кожа се нарича още телешки бокс. Тя е много здрава, дебела, дишаща, водоустойчива и топла.

Според възрастта на животното, телешката кожа се дели на:

• Кожа от неродени телета с дебелина 1,0 до 1,4 мм.

• Кожа от телета на възраст до 6 месеца с дебелина 0,5 до 1,4 мм. Това се счита за най- ценната кожа, защото е нежна и изключително лесна за обработка и използване.

• Кожа от телета на възраст до 1 година, захранени с растителна храна. Тя е с дебелина 0.7 до 1.6 мм и притежава мекота и висока еластичност.

• Кожа от телета на възраст до 1,5 години. Кожата е по-твърда и се подлага на рязане. Тя е с дебелина 1,0 до 3,0 мм.

• Кожа от крави с дебелина от 1.2 до 4.0 мм, също се подлага на рязане.

• Кожа от волове и биволи с дебелина над 4,0мм. Тя се отличава като най-дебелата и тежка сред кожите на едрия рогат добитък, притежава груба структура. Тя се подлага на продължителна обработка, но поради дебелината и силата си има много дълъг живот. Този вид кожи по-рядко се използват в производството, защото са трудоемки.

Кожа от овце и кози

Естествената кожа от овце и кози се различава от телешката като по фин и нежен материал. Тя притежава малко по- малка издръжливост, но се отличава като много красива и предпочитана кожа.

Овча кожа

Тя притежава несравними свойства, сред които способността да поглъща влагата и същевременно с това да я изпарява. В този процес тя отделя топлина, подобряваща циркулацията на кръвта и запазва тялото сухо и топло. Тя е много използвана в производството за зимни якета, одеяла, ръкавици и други, главно защото е по- плътна от козята кожа. Счита се, че овчата кожа съдържа веществото ланолин, който действа противовъзпалително, противобактериално и противоалергично.

Козя кожа

Козята кожа е по-фина и нежна. Не притежава същия топлобмен като телешката или овчата кожа. Използва се главно в изработката на тънки палта, обувки, чанти и други. Козята кожа се отличава с естествена красота и изящност.

Заешка кожа

Също разпространен вид кожа, използван в изработката на дребни аксесоари като ръкавици, шапки, елеци и като украшение при обувки и чехли. Обикновено заради размерите си и красотата си, заешката кожа се използва като добавка в изработката на различни облекла. Използва се главно в дамската мода.

Кожа от свине

Свинската кожа се отличава значително от телешката и овчата. На първо място тя не притежава същата еластичност и здравина, не е непромокаема, има груба и твърда повърхност, която не се премахва, дори и след обработка. Освен това има едно много неприятно свойство: мирише. Дори и след всички процеси по обработката, свинската кожа си има остра и натрапчива миризма. Поради тези причини този вид естествена кожа е значително по- евтина и се използва главно като покривен материал след първична обработка.

Кожа от коне

Конските кожи вече се използват изключително рядко. Тя е изключително здрава, плътна и с висока еластичност. Производството на конска кожа е сравнително ограничено, по тази причина тя е много ценна и скъпа. Използва се в производството на луксозни стоки и в изработката на изключително трайни кожи. Shell cordovan е вид кожа, обикновено използвана в обувките от висок клас. Cordovan е конска кожа, направена от фибровия плосък мускул, разположен под кожата на коня. Това е трудна за производство и скъпа кожа, използвана главно в изработката на обувки, портфейли и каишки за часовници поради естетическите и качества и изключителната издръжливост. Shell cordovan има уникална несгъваща се характеристика.

Кожа от елен

Еленската кожа се отличава с висока якост, еластичност и здравина. Притежава също и термична защита. Голяма част от еленската кожа се произвежда като луксозен велур. Произвеждат се обувки, чанти, портфейли и други. Най- топлите ръкавици са ръкавиците от еленска кожа.

Лисича кожа

Лисичата кожа е сред най- разпространените видове скъпа кожа поради нейната пухкавост, мекота и топлина. Използва се в производството на палта, елеци, шалчета, ръкавици и други. Най- разпространения вид лисича кожа е тази на червената лисица. По- рядко се използва кожа от сребърна лисица, заради трудната и обработка и скъпата и цена.

Кожа от норка

Това е изключително скъп вид естествена кожа. Тя се отличава със своята красота и свойствата си да задържа топлината. Кожата от норка е изключително здрав материал, който може да ви бъде верен доста години, приблизително колкото един автомобил. От кожи от норки се произвеждат кожуси, палта, елеци, шалчета, шапки, ревери и други.

Кенгуру кожа

Този вид естествена кожа се използва в изработката на елементи, които се нуждаят от силен и гъвкав материал. Кенгуру кожа се използва в изработката на камшици, облекла за мотоциклетисти, бързи боксови круши и други, които се нуждаят от здравина, лекота и издръжливост.

Щраусова кожа

Тя се използва от 19в. Свойствата на щраусовата кожа, както и характерната и „настръхналост“ я правят една от предпочитаните луксозни кожи в изработката на различни покрития като тапицерия, обувки, аксесоари и дрехи.

Екзотична кожа

Това са кожите от крокодили, змии, алигатори, язовци, някои видове риби, тигри, леопарди и други подобни. Подобен вид кожа се използва за изработката на скъпи и луксозни облекла, обувки и аксесоари. Използването на екзотични кожи е намалено, а в някои страни е забранено да се използват кожи от определени видове животни. Скъпата цена на екзотичната кожа, довежда до бракониерство и отглеждането на застрашени видове екзотични животни, само заради тяхната кожа. Поради силното търсене и високата цена на някои видове кожа, като тигровата и леопардовата, тези видове са силно застрашени от изчезване.

 

Нашите Продукти от Висококачествена Естествена Кожа