Независимо от сезоните, на мода винаги са кожените изделия – кожени обувки, кожени якета, кожени чанта. Разбира се, най-актуални стават тези продукти през есента и пролетта. Но как да се ориентираме в морето от продукция на пазара и да различим естествената от изкуствената кожа? На българския пазар има голямо разнообразие от т. нар. еко неща – еко обувки, чанти от еко кожа и др. Ориентир може да е цената, но не само.

На практика разликата между естествените и изкуствените съставки е минимална. И двете са синтезирани в лаборатория от козметичен химик, който смесва подходящите химикали заедно в правилните пропорции, като зависи дали са използвани „естествени“ химикали, за да направят „естествени“ съставки или „синтетични“ химикали, за да произведат изкуствени съставки. В някои случаи естествените съставки се извличат от растителни екстракти. Но дори и в тези случаи козметичният химик трябва да използва химикали за целите на екстракцията. Крайният резултат е точно същият.

Това, което е важно тук, е формулата, използвана за създаване на изкуствена съставка, трябва да бъде точно като тази, използвана за естествената, за да се получи желаният резултат. Разликата в терминологията идва само от източника на химикалите. Но химическият състав на съединенията, а оттам и как се произвеждат – резултати в кожата, са еднакви.

При отговора на въпроса дали има разлика между естествените и изкуствените съставки в грижата за кожата, има само един правилен отговор: Изкуствените съставки са по-прости по отношение на състава и потенциално по-безопасни, тъй като се използват само компоненти, тествани по безопасност. От друга страна, естествените екстракти могат да съдържат много частици токсини, присъщи на техните източници. Естественият кокос, например, зависи от химикала, открит в кората на малайзийско дърво.

Извличането на това химично вещество включва отстраняване на кората, която също убива дървото. Така че, въпреки че този „естествен“ кокос е точно същият като този в лабораторията на органичния химик, той също е много по-скъп и опасен за околната среда.

Токсините в естествените продукти могат да бъдат опасни за потребителя. Растенията произвеждат много токсични вещества. Някои от тези токсични вещества се създават от растенията за борба с други растителни видове. Един клас от тези, наречени трикети, са използвани като пестициди (Toxins, 2010). По-специално, когато растенията се третират с тези пестициди, те могат да накарат тъканите на растенията да станат бели от избелването на хлорофилите (Toxins, 2010). Наистина ли искате да поставите тези токсини върху кожата си ?!

Друг пример са алергените, които могат да бъдат намерени в много природни продукти. Например, естествената съставка лайка, за която се знае, че успокоява кожата, също съдържа амброзия. Повтарящото се излагане на лайка е известно, че предизвиква силно дразнещ обрив в резултат на алергия към амброзия“. Много други „естествени“ съставки, като например Arnica Montana, използвани за лечение на натъртвания, също могат да предизвикат вредни ефекти след многократна експозиция.

В допълнение към опасенията за чистотата, естествените екстракти са по-малко регулирани от синтетичните съставки. Синтетичните съставки се допускат само в продукти за грижа за кожата до определени концентрации, за да се сведе до минимум потенциалното дразнене, възпаление и алергична реакция в кожата, естествените екстракти обикновено се допускат в продукти, независимо от концентрацията, с която се чувства комфортно – не само лоша практика, но и потенциално опасна за потребителя.

Естествена кожа

Естествената кожа е красива, много приятна на усещане. В миналото тя показва признак за високо положение в обществото и класа. Причината е, че продуктите, произведени от естествена кожа, са по-скъпи от тези, направени от изкуствена. Затова само по-заможните клиенти са можели да си я позволят. Освен това – както хората не си приличаме, така и с животните – няма две еднакви животни. Съответно, и кожите, от които се правят кожените изделия, са различни. Това прави продуктът уникален и неповторим. Много характерно за естествената кожа е, че с времето става по-хубава – почти като с виното. Изделията, направени от естествена кожа, могат да издържат 10-20 години, в някой случаи дори и повече. Разбира се, ако се грижите добре за нея – поддържате я в добър вид, често я почиствате и не я излагате на пряка слънчева светлина. Това са фактори, които определят нейното качество във времето.

Изкуствена кожа

Изкуствената кожа най-кратно казано имитира естествената. Тя е химичен заместител на естествената кожа, като се прави от текстилна основа по химичен начин. Основата може да е от полиестер, памук, найлон или вискоза. Съществуват два основни вида изкуствена кожа – полиуретан (PU) и поливинилхлорид (PVC – „Vinyl“) изкуствена кожа. PVC изкуствена кожа се произвежда в САЩ от 1940-те години, и първоначално е била предназначена за продукти като обувки, автомобилни интериори и тапицерии. PU платът е по-мек, по-гъвкав и дишащ, така че е по-често използван за изработване на продукти с повече износване, като дрехи и тапицерии (повърхности, влизащи в пряк контакт с кожата).

Тест за различаване на естествената от изкуствената кожа?

С пипане

Много ефективен начин да разберете дали една кожа е естествена или е еко е като я пипнете. При допир истинската кожа става топла веднага и става суха, докато подобен ефект няма да забележите при изкуствената кожа. Тя се затопля много по-бавно.

Вид

Огледайте добре вида на материала, от който например са изработени обувките, които сте си харесали в мола. Ако кожата е по-дебела, то това със сигурност е естествена кожа. Друг важен критерий е грубите ъгли – естествената кожа е по-груба на вид, докато изкуствената има прави ръбове.

Мирис

Така характерната миризма на кожа – това е сигурно доказателство, че този продукт е от естествена кожа. Тя мирише по-особено от изкуствената – няма как да я сбъркате. Естествено, изкуствената обикновено няма никаква миризма. Ако има, това трябва да ви подскаже, че има нещо нередно и е просто търговски трик, с който се опитват да ви заблудят, че е естествена кожа.

Етикет

Когато пазарувате, може да огледате добре продукта за скрити етикети на езика на производителя. Така например, естествена кожа на английски език е genuine leather, на италиански е vera pelle, на френски – cuir. Това ще ви покаже, че продуктът е произведен от естествена кожа или за износ, или е на чужд производител.

Тегло

Лесен тест, за да проверите дали един продукт е направен от изкуствена или естествена кожа – колко тежи. Вдигнете якото, което сте си харесали на закачалката и ще видите, че то тежи и то доста. Агнешката кожа е малко по-лека от телешката като цяло, но далеч по-тежка от изкуствената.

Проверка с вода и огън

Гарантиран тест за проверка дали кожата е естествена, но и много опасен, е т. нар. проверка с вода и огън. Ако подпалите кожата, тя няма да има никакви щети по нея, само ако е естествена. Ако кожата започне да се уврежда, разтапя и променя вида си, то това е сигурен знак, че не е истинска. Същото нещо може да се направи и с вода. Ако продуктът е направен от естествена кожа, то той няма да пропуска вода. То, ако новите ви ботуши, които сте си си купили за естествени, започнат да ви мокрят краката, то са ви излъгали в магазина.

Пори

Друг ефикасен начин да разберете дали дамската чанта, която сте си харесали е от естествена кожа, е да огледате добре порите. Ако порите на кожата са добре подредени и изглеждат разположени като по часовник, то това със сигурност не е естествена кожа.

Еластичност

Еластичността е друг важен критерий за това дали една кожа е естествена или изкуствена. Ако забележите липса на еластичност, то това е изкуствена кожа. Естествената кожа е много еластична, има гънки при прегъване. Ако я опънете и я оставите, тя сама възвръща вида си.

Цена

Най-гарантираният в днешно време начин да разберете дали продуктът, който искате да си купите, е от естествена или изкуствена кожа – цената! Ако е прекалено евтин, то със сигурност няма как да е от естествена кожа. Изкуствената винаги е по-евтина от естествената. Затова, колкото по-евтино е, толкова по-изкуствено е и обратното – ако е много скъп даден продукт, то това може да ви подскаже, че е направен от естествена кожа.

 

Нашите Продукти от Висококачествена Естествена Кожа