Винаги ли естествената кожа е по-добрият избор

Когато стане дума за избор на обувки, чанти, аксесоари, колани и т.н. изделия от кожа, много хора „пресяват“ подходящите модели по различни критерии – модел, цвят, материал… Именно последният е обект на нашето проучване, което цели да покаже каква е разликата между две от най-използваните суровини  – естествената и изкуствената кожа.

Естествената кожа е един от първите материали, които са били използвани в бита, тъй като са били най-достъпни и мултифункционални. Всички части от животните, които били отглеждани, влизали в употреба – месото за храна, а кожата съответно за изработка на дрехи или обувки. Разбира се, много промени са се случили до наши дни, но основата е една – естествена животинска кожа.

Чантите, обувките и аксесоарите от естествена кожа предизвикват представа и усещане за лукс, качество и устойчивост. Разбира се, това е напълно обяснимо, имайки предвид свойствата й. Тя е издръжлива и при правилна поддръжка може да служи вярно (понякога цели десетилетия!), също така омеква с времето и се оформя според нуждите на ползващия, което е изключително удобно и предпочитано в ежедневието.

Изкуствената кожа често се смята за нискокачествен материал за производството на обувки и аксесоари, за евтин заместител на естествената кожа, а това далеч не е така. Синтетичните материали имат своите предимства, които съвсем не са за пренебрегване. Има много видове синтетична кожа, но бихме могли да ги съберем в основно две групи – полиуретан и PVC. Първата се отличава с по-голяма гъвкавост и пропускане на въздуха (т.е. дишаща), а втората – с по-голяма здравина и устойчивост на влага. Еко кожата се произвежда по изкуствен начин и съответно за добиването й не се използват животни. Тя е устойчива на атмосферни условия, което я прави отличен избор за производството на обувки за есенно-зимния период.

 

Предимства на естествената кожа:

 • Луксозно усещане;
 • Приятна на допир;
 • Отпуска се с времето;
 • Издръжливост при употреба.

 

Недостатъци на естествената кожа:

 • По-висока цена на артикулите;
 • По-лесно пропуска вода;
 • Промяна на цвета от външни влияния;
 • Добива се от животни.

 

Предимства на изкуствената кожа:

 • По-достъпна цена;
 • Устойчивост на вода и избледняване;
 • Не се добива от животни;
 • Прецизност на цвета и фина изработка на детайлите.

 

Недостатъци на изкуствената кожа:

 • Трудно се поддава на отпускане;
 • Трайно променя вида си при прегъване;
 • Склонност към напукване.

След като разгледахме основните характеристики на естествената и изкуствената кожа, както и техните предимства и недостатъци, време е да дадем съвети как да ги различите на практика. Въпреки че тези съвети са насочени по-скоро при пазаруване офлайн, има и някои хитрини за различаване на естествената от изкуствената кожа и в онлайн магазин.

Миризмата

Естествената кожа мирише… ами на кожа. Изкуствената в повечето случаи има аромат на пластмаса или нещо химическо. Разбира се, това не е 100% гаранция, но е доста сигурен начин да прецените дали обявеното в магазина съответства на истината.

Външността

Вглеждайки се внимателно в самата кожа, се забелязват пори и гънки. Ако те са симетрични, с еднаква дълбочина и на практика еднакви – най-вероятно става дума за синтетичен материал. При изделията от еко кожа е напълно възможно постигането на равномерност на порите, а също и на цвета, благодарение на машинното производство. При естествената кожа порите и гънките са на случаен принцип и това зависи изцяло от характеристиките на животното, от което е добита. Цветът също е по-чувствителен, но при първоначалната покупка рядко могат да се видят съществени разлики. И при двата вида кожи е много възможно да се промени цветът при прегъване, но при изкуствената гънките се забелязват почти веднага, докато при естествената е нужно повече време.

Вътрешността

Погледнете продукта (обувката, чантата и т.н.) отвътре. Ако няма допълнителна подплата, може лесно да се видят разликите. При естествената кожа вътрешността не е гладка и равномерна, често наподобява велур или поне е мъхеста. При синтетичните кожи вътрешността обикновено е текстилна.

Водата

Естествената кожа попива водата много бързо. Това е напълно нормална реакция и поради тази причина обувките и чантите трябва да бъдат защитавани от влагата със специални импрегниращи продукти. Еко кожата отблъсква водата почти мигновено и тя просто се стича по повърхността й.

Цената

В някои случаи цената може да бъде показател, но невинаги е така. По принцип изделията от естествена кожа са по-скъпи, поради своите качества и издръжливост, но често могат да се видят сходни и дори по-високи цени на продукти от синтетична кожа.

Независимо към кой вид кожа сте се насочили, важното е да се грижите за своите обувки, чанти, колани и други аксесоари по подходящия за тях начин и да ги носите с удоволствие.

 

Нашите Продукти от Висококачествена Естествена Кожа

 

 

Виж Всички