На 14 април всяка година имен ден празнуват всички носещи имената Мартин, Мартина, Марто, Марта и всички техни производни. На този ден православните християни честват Денят на Св. Мартин – пазител на пътниците, бедните, просяците, затворниците и емигрантите. В миналото се е чествал от конниците, които за късмет са носили лика на Св. Мартин.

Образът на светеца покровителства страни като Франция, Айсфелд, Словакия и немският град Майнц.

Легенда за Св. Мартин

Римският папа Св. Мартин посветил живота си в защита на църковното учение, заедно с проповедника Максим Изповедник. Покровителствани от тогавашният император Констанс, еретиците разпространявали лъжеучение. Един ден папа Мартин свикал събор в центъра на Рим, на който осъдил всички еретици. Император Констанс научил за това и веднага обявил папа Мартин в предател. По негова заповед папата, заедно с Максим Изповедник били арестувани и отведени в Цариград. Там те били осъдени като политически престъпници и подложени на жестоки мъчения. Основната цел била да ги накарат да се съгласят с учението на еретиците. Двамата обаче не предали своята вяра. Папа Мартин бил изпратен на заточение в Крим, където бил подложен на още зверски мъчения. До самият край на дните си той останал верен на православната вяра.

Значение на името Мартин и неговите производни

Името произхожда от латинският език, където „martius” означава в пряк превод „дете на Марс“. Бог Марс е бил бог на войната според римската митология, също така баща на Ромул и Рем, които всички техни потомци наричали Децата на Марс.

Днес името Мартин в пряк смисъл означава войнствен.

Подарък за именници на Св. Мартин

Изненадайте вашият именник със специален подарък, предназначен специално за повода. За ваше улеснение сме приготвили кратък списък с оригинални подаръци, които биха зарадвали приятно всеки.

Някои от нашите предложения за един страхотен подарък за Св. Мартин