Един от най-големите християнски празници е Великден. Тогава се празнува възкръсването на Христос, потвърждавайки вярата че там някъде има по-хубав свят, очакващ всички праведници. Трите дни на Великден обикновено се отдаваме на пътешествия и приятни сбирки с роднини и приятели, но рядко се сещаме че тези дни някой има имен ден. И да, той не е само един ден, а цели три подред. Да видим кой от приятелите ви има повод да ви почерпи този Великден …

На Великден освен „Христос Воскресе“, трябва да кажете и „Честит Имен Ден“ на всичките си познати с имената Величко, Величка, Велико, Велин, Велка, Велко, Вельо, Велина, Вили, Велислав и всички техни производни.

Традиции и поверия за Великден

Едва ли има човек, който да не знае каква е трапезата за Великденските празници – вкусни козунаци, яйца и агнешко. Традицията повелява за празника да се боядисат яйца, като първото задължително трябва да бъде червено за здраве. С него се оцветяват челата на децата за да бъдат здрави и жизнени през цялата година. Яйцата се боядисват само на Велики четвъртък или Велика събота.

По време на страстната седмица не се работи, особено на разпети петък. В миналото хората вярвали, че ако не се спази традицията ще вали градушка, която ще съсипе реколтата. На празника хората са се пременяли в най-новите си дрехи и дружно са отивали на църква. Хубавото е, че голяма част от традициите са се запазили и до днес и продължават да се предават поколение на поколение.

Знаете ли, че:

Великден не е само три дни, а седем. Цялата седмица след Великден се нарича Светла седмица, а 40 дни след Великденският празник всички християни продължават да се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе.

Подарък за именниците на Великден

Постарайте се този път да не забравите повода на вашите именници и ги изненадайте с подарък, за който отдавна си мечтаят. Заложете на практичните вещи, като се съобразите с вкуса и стила на именника и подарете своят подарък с желание и любов. Най-важната част от подаръка е как ще бъде поднесен.

Ето и няколко идеи за подаръци на именниците по случай Великден:

Някои от нашите предложения за един страхотен подарък за именниците на Великден