На 20 юли всяка година почитаме пророка Св. Илия. На този ден се е състояло Илинденско-Преображенското въстание, което се чества всяка година. На 20 юли имен ден имат всички с имената Илия, Илиян, Илина, Илияна, Искра, Илиян, Илинда, Илинка, Илчо, Илка, Личо, Лина и техните производни.

Имен ден на Илинден празнува и Юлия, защото името произлиза от Илияна.

Поверия за Илинден

Счита се, че на Илинден морето се „преобръща“ и тогава товзима най-много жертви в памет на Пророка Св. Илия. За това и на този ден, според поверията не трябва да се влиза в морето. Интересното е, че това вярване е с езически корени и е непознато за православната църква.

На Илинден не бива да се работи, защото гръм може да удари човека. Дедите ни вярвали, че ако на 20 юли гърми ще бъде сушава година,овощните дръвчета няма да дадат реколта, а орехите и лешниците ще бъдат с гнила и суха ядка отвътре. Единствено и само виното ще бъде хубаво.

Св. Илия се почита като господар на небесните стихии, гръмотевиците, бурите и градушките. За това на този ден в негова чест се правят курбани за здраве и берекет, като се организират пищни събирания.

Подарък за именниците по случай Илинден

Ако имате близък, приятел или роднина, носещ едно от гореизброените имена, то трябва да мислите за подарък по случай Илинден. Заложете на необходима вещ, която именникът ще може да използва в ежедневието си. По-добре, отколкото подаръкът ви да стои и събира прах на някой рафт. Ето и няколко идеи за подаръци на именниците за Илинден:

Някои от нашите предложения за един страхотен подарък за именниците по случай Илинден