Съвременната модна индустрия е силно привлечена към изделията от естествена кожа. Якета, портфейли, ботуши, колани, ръкавици, изработени от висококачествена естествена кожа, известна със своята здравина привличат много мъже, готови да покажат стил и независимост.

В днешно време не само мъжете могат да се обличат в кожени изделия. Производителите вече изработват страхотни дамски модели кожени облекла и аксесоари, на които не би устояла никоя дама. Те внасят неповторим стил, женственост и красота.

Причината, поради която толкова много ценим кожените изделия никак не е учудваща. Все пак това са облекла използвани още от нашите предци. Да, днешното производство коренно се различава по стил и принадлежност – докато в миналото кожените облекла са се използвали главно за защита, днес този материал внася стил и се използва повече в модата и в интерпретацията на външния ни вид. Освен това всички знаем за особено дългия живот на изделията от кожа. Ако се грижите правилно за тях, те дори могат да ни надживеят.

Факт е, че чифт кожени обувки наскоро са били открити, запазени от преди 5 500 години. Но да не забравяме, че за да се запази толкова добре, кожата изисква грижа.

Кожата си е кожа. Тя изсъхва, пука се, цапа се, може да се деформира и така нататък. За това, ако харесвате коженото изделие, което притежавате е хубаво да се научите как да се грижите правилно за него.

Точно това ще опишем в тази статия. Ще ви дадем съвети как да се грижите за вашите кожени облекла, като якета, обувки и чанти. За аксесоарите също може да се грижите по посочените начини, въпреки че те изискват по- малко грижи. Да започнем.

Как искате да изглежда вашата кожа?

Това е първият въпрос. Ако разполагате с чифт кожени работни ботуши, за тях ще се грижите значително по- малко от вашите официални обувки. Няколко бръчици или протрито по рамената върху мото коженото ви яке не са проблем, но ще са ако се появят върху кожения ви бомбър.

Всичко опира и до вкус и виждане. Някои мъже предпочитат чантата им леко да се набръчка. Смятат, че това ги кара да изглеждат по- хард. Но дамите предпочитат чантата им да е лъскава и да изглежда като нова.

За това първо отделете вашите кожени изделия според това за кое трябва да полагате всекидневна грижа и кое може да почака.

Разлики между козметичните продукти за кожени изделия.

Ако сте като повечето хора, сигурно си мислите: „Купувам си естествена здрава кожа, значи тя трябва да устои на всичко“. Всъщност кожата може да устои на климатични влияния, но не може да устои на лоши грижи. Факт!

Разгледайте в магазините за естествена кожа. Там се продава главозамайващо разнообразие от спрейове, кремове, лакове, вакси и прочие. Обикновено човек започва да се чуди дали има нужда от всичко това?

Предстои да разгледаме отделните продукти, за какво се използват и дали наистина имате нужда от тях.

Лакове

Лаковете са повече въпрос на естетика, отколкото грижа. Те се използват за да запазят и да придадат естествен блясък на кожата. Използват се главно за полиране на обувки и чанти. Някои от лаковете притежават дълготраен овлажняващ ефект, което би било от полза. За това е важно да четете етикета преди да закупувате продукт. Дали се нуждаете от тях е въпрос на преценка, в зависимост дали имате по- луксозни изделия. За ежедневното облекло, полирането не е толкова важно.

Кремове и Балсами

Кремовете и балсамите предотвратяват напукването на кожата. Те няма да накарат обувките ви да „заблестят“, но ще ги защитят. Важно е да отбележим, че балсамите или кремовете не правят кожата водоустойчива. Те са като нежен лосион, който кожата ще попие и абсорбира, точно като човешката кожа. Хубаво е да овлажнявате вашите кожени изделия на всеки 6 или 12 месеца. Това ще запази външния вид на кожата, нейната здравина и ще предотврати появата на пукнатини и бръчки.

Спрей или Восък

Хидроизолационните спрейове или восъка осигуряват покритие на вашата обувка, което отблъсква водата, снега, петната и т.н. Има нужда да пръскате вашите обувки, чанти или якета веднъж годишно. Спрейовете не са толкова ефективни, колкото восъка. Със спрейовете трябва да ги пръскате по няколко пъти през дъждовния и зимния сезон. Докато восъкът е с доста по- дълготрайно действие и се нанася лесно.

Влажна Кърпа

Това е най- старият и най- добрият метод за грижа за кожата, който трябва да използвате непременно. Понеже кожата сама по себе си е силно уязвима на сапуни и химикални препарати, нужно е само да се почиства с влажна кърпа, напоена с вода. Така лесно ще се отървете от петната, калта и мръсотията. Дори и да не използвате скъпи спрейове и лакове, почиствайте редовно вашето кожено изделие с влажна кърпа.

Ако разполагате с изделия от велур, не използвайте нито едно от горепосочените материали. Използвайте четка за велур или телена четка за да изтриете праха и мръсотията. Не използвайте вода, доколкото е възможно!

Правилна грижа за кожата, без значение каква е тя

Оставете кожата да диша!

Също като нашата, кожата на вашето изделие има нуждата да диша. Никога, ама никога не я запечатвайте на места с ниска циркулация на въздух и не я пренасяйте в найлонови торби. Използвайте чантата за пренасяне, дадена ви от производителя или ги съхранявайте в някакъв вид дишаща тъкан, като калъфка за възглавница например. Те са чудесни за да съхранявате правилно обувки, чанти и други аксесоари.

Дръжте кожата далеч от директна слънчева светлина и източници на топлина.

Случвало ли ви се е да намокрите коженото си яке или обувки и веднага да се опитвате да ги сушите със сешоар или да ги слагате близо до нагревателя? Не правете това повече. Ако изсушите кожата твърде бързо, тя може да се свие, защото се нагрява много бързо, когато е мокра. По- добре оставете кожата да изсъхне бавно и по естествен начин, дори и това да отнеме няколко дни. Дръжте кожените си изделия далеч от пряка слънчева светлина за да не избелеят или напукат.

Винаги първо пробвайте.

Преди да използвате какъвто и да било спрей или балсам, първо тествайте неговия ефект върху малък участък от коженото изделие. Оставете го да изсъхне за 24 часа и вижте ефекта.

Редовно почиствайте с влажна кърпа.

Това важи за всички кожени изделия. Не позволявайте петна, прах и мръсотия да се задържат по кожата. Колкото повече време седят върху нея, толкова по- трудно ще ги изчистите, а някои може да останат там завинаги. За това редовно почиствайте с влажна кърпа вашите обувки, чанти, якета и т.н.

Не винаги кожата се нуждае от допълнителна хидроизолация.

Имайте го в предвид, преди да закупите водоустойчив спрей. Повечето кожени обувки са третирани от производителя и ще ви осигурят добра водоустойчивост дори и да газите редовно в локви и сняг. За по- сигурно обърнете се към производителя и го запитайте дали вашите кожени обувки са третирани за хидроизолация и дали имат нужда от допълнителна грижа в подобна насока.

Грижа за кожата на отделните изделия

Обувки. Когато няма да използвате дълго време кожените си обувки, особено официалните, сложете вътре калъп от кедрово дърво. По този начин ще запазите формата на обувките и ще предотвратите проявата на бръчки. Калъпът от кедрово дърво абсорбира чудесно влагата и предотвратява появата на миризми.

Ежедневните и работните обувки не изискват толкова специални грижи, но е хубаво да ги забърсвате с влажна кърпа поне веднъж седмично. Ако не ги носите изключително дълго време, може да им сложите калъп, който да ги предпази от деформация и набръчкване на кожата.

Чанти и портмонета. Тези аксесоари изискват значително по- малко грижи от обувките. На първо място не ги препълвайте или натоварвайте. Веднъж разтегната, кожата не може да възвърне предишната си форма. Почиствайте ги веднъж на 6 или 12 месеца с влажна кърпа.

Якета. Грижата за коженото яке е подобна както при обувките. Почиствайте го с влажна кърпа след няколко носения и мажете кожата с балсам или крем веднъж на 6 месеца. От значение е как изглежда продукта. Ако кожата ви се струва малко суха или започне леко да се пука, намажете я веднага. При кожените якета е нужно да се достигне меко и еластично усещане при докосване. За да го постигнете, използвайте овлажнители на базата на ланолин. Ланолинът е естествена восъчна секреция, произведена от овцете. Той намира високо приложение в козметичната индустрия и в производството на овлажнители, бебешки кърпички и продукти за грижа за кожата.

Хубаво е да почиствате вашето кожено яке поне веднъж годишно при професионалист, по простата причина, че то съдържа много повече кожа от който и да било продукт. Специалистите, които почистват якета разполагат с професионални продукти, които ще покрият всеки сантиметър от кожата, дори и на места на които е по- вероятно вие да пропуснете.

Време е да обобщим: За да притежавате вашето изделие от естествена кожа дълги години във вида, в който сте го закупили е необходимо да полагате грижи.

Те включват 3 основни стъпки:

1. Почиствайте кожата с влажна кърпа 1 до 2 пъти седмично, в зависимост от това колко често я използвате. Поставяйте калъпи от кедрово дърво в кожените си обувки.

2. Овлажнявайте кожата с подходящ балсам или крем на всеки 3 или 6 месеца, в зависимост от сезона.

3. Използвайте хидроизолационен спрей или восък веднъж годишно ако средата, в която живеете го изисква.

 

Нашите Продукти от Висококачествена Естествена Кожа